Header Ads

  • Baru Nyadi

    Siku nembiak mit enda ulih dilepaska bala imigresen ketegal status ia "Belum ditentukan".

    Kami bisi nerima info ari siku pemacha "Berita Iban Online" pasal siku nembiak mit enda ulih dilepaska bala imigresen ketegal status ia "Belum ditentukan".

    Bala mensia mayuh benung chapuh betanyaka pasal cherita tu ba Pengajar Farid. Mayuh bala sinu ati ngagai nembiak lalu meri puji ngagai pengajar tauka cigu Farid. Tu artikel enggau gambar ia ka dipansutka ia ba akuan pisbuk ia:

    Amaika cigu ka mai aku raun ngagai pahang?, tanya Willy ngagai Pengajar ia. -Gambar Cigu Farid.

    Dikeranjai Cikgu Farid Fazamy

    Sedih rasa bila mengenangkan apa yg berlaku beberapa hari lepas. Sepatutnya aku dah blik semenanjung dgn membawa sorg murid aku berketurunan Kenyah utk bercuti bersama sempena cuti Deeapavali.

     Semua persediaan dah disediakn, mak ayah budak ni pun memang benarkn. Tp y menyentuh ati aku bila aku melawat ayahnya y berada di hospital disebabkn jangkitan kuman tanah apa y ayah dia bgtaw?

    " Betul ke cikgu nk bawa Willy pergi Pahang?"

     Aku fikir ayah dia xbg disebabkn ayahnya sedang berada di hospital.

     Lalu aku jwb " ya betul, tp xpelah dia xikut kmu skrg di hospital".

     Ayah dia bgtaw dia bagi Willy ikut tp ayah dia xde duit nk bg anaknya duit belanja. Tersentap aku, rasa sedih bila dgr apa y diberitahu. Aku bgtaw xpelah segala perbelanjaan aku tanggung jd jgn risau.

    "xpelah Willy ikut cikgu, klu nk tunggu sy blum tentu sy dpt bwa." Last bnda y ayah dia bgtaw. Tp yg paling menyedihkan apabila semua urusan dah settle tinggal nk cop imegresen kami di tahan.

    Pegawai bertugas tnya nk bwa mn budak ni. Aku ckp ni murid aku, nk bwa bercuti ke semenanjung.

    Utk pengetahuan ak dh byk kali bwa murid gi semenanjung. Semuanya murid Iban kali ni first time bwa murid Kenyah.

    "Maaf cikgu sy xboleh lepaskn dia kluar dr Sarawak sbb status dia "belum ditentukan", kata pegawai imegresen tu.

     Utk penjelasan lebih jelas aku jumpa lbih kurang ketua pegawai imegresen dan seperti y diberitahu status murid ni menyebabkn dia tidak blh kluar dr Sarawak melainkn mak ayahnya menyelesaikn status kewarganegaraan.

    Memang aku tau mak ayahnya sedang berusaha menyelesaikn status kewarganegaraan mereka. Memandangkn ayahnya sering sakit ditambah masalah2 lain y merumitkn mereka untuk menyelesaikan masalah ini.

    Sbnrnya aku aku merasakn 50-50 untuk dia dpt fly tp ak optimist sbb dia ada surat beranak. Utk pengetahuan rmai diantara murid Kenyah aku mempunyai status seperti Willy.

    Mereka bukan warga asing tp disebabkn kerenah birokrasi dan penempatan mereka jauh menyebabkn masalah ini. Even ada yg nk smbung study pun xdpt sbb tiada ic xpun memegang ic hijau.

     Sblm beredar pegawai tu bgtaw kt Willy " sorry ya, bkn untie xbg kmu pergi tp ada sbb".

     So pastu dlm keadaan kelam kabut flight dh nk berlepas ak kehulu ke hilir nk ambil smula brg aku y dh di drop kt kaunter.

    Sempat bertemu dgn kwn2 zmn mktb diorg tnya knp rushing? Xsmpt nk bercerita takut beg xsmpt ambil.

    Nasib baik di kaunter ada pegawai airasia y bertugas. Tq kpd akak penjaga kaunter wlupun busy tetap membantu aku mendapatkn brg dr dlm flight.

    Dia ada tnya apa mslh so ak citekn apa y berlaku. Dia turut bersimpati dgn Willy.

    Tmbh ak sebak tgk muka Willy, td masa mkn kt sugar bun aku bgtaw nnt kt atas ( dlm flight ) kmu mkn lagi. Act ak dh beli mknan utk dia. Even seat pun ak beli nk. bg dia duk sblh tingkap. Tp apakan daya xde rezeki. Dia sempat tgk flight dr dlm bngunan je.

    "Wah besarnya cikgu". Aku taw dia xsabar nk naik.

    Then ak bgtaw parent dgn abg ipar aku xjd blik mlm ni.

    Dlm grab car menitis air mata aku bila mengenangkn apa y terjadi. Sbnrnya lma dah dia nk ikut aku berjln ke semenanjung, memandangkn aku nk settlekn urusan rumah aku so ak decided nk bwa dia skali.

    "Cikgu kita tinggal kt Sibu lah jgn blik Kapit lagi".

    So aku tunaikn hasrat dia tinggal kt Sibu dan bwa dia tgk wayang, mkn bnda dia nk dan beli kasut y dia nk bg merawat kekecewaan dia. Act ak xsedih tiket burn tp aku sedih sbb xdpt menunaikn hasrat dia nk naik "bilun".

    Xpelah Willy cikgu cuba selesaikn status kewarganegaraan kmu selagi cikgu kt Kapit dan sy bwa kmu gi semenanjung lagi.

    Tp time tu mst kmu dh dewasa dan keghairahan nk naik flight dgn berjln2 dh xsma sewaktu kanak2. Slh satu knp aku nk mengajar di Sarawak ni lah salah satunya adalah untk membawa ank2 murid aku kluar melihat dunia luar.

    Bg aku rezeki y aku dpt kt bumi Sarawak ni why not dikongsia dgn dgn ank2 murid aku y kekurangan. Bg aku duit blh dicari tp kegembiraan dn pengalaman budak2 bila dibwa berjln diorg akan ingt smpai besar.

    Kpd pihak berkenaan aku memohon sgt2 supaya dpt membantu mereka menyelesaikn status kewarganegaraan. Aku taw bnda ni sgt rumit tp aku berharap dpt melihat kegembiraan diraut wajah mereka. Skrg aku bru nk blik Pahang tnpa membwa Willy.

    Sblm aku kluar dr Kapit aku ambil dulu ukuran bju dan seluar sbb dh jnji nk beli bju sekolah menengah.. kebetulan ayahnya dirujuk ke Hospital Sibu dan naik express bot dgn aku.

     Kesian Willy... aku anggap apa y berlaku ni ada hikmahnya dan xkn memadamkn hasrat aku nk bwa anak Kapit ke semenanjung.

    Uncle teksi ada tnya aku "mcm mn u bwa budak ikut u?

    " Aku jawab" klu diorg punya parent bg sy bwa lah, one more thing klu sy kaya sya bawa semua budak ikut sy taw".

    Uncle tu ketawa bila aku ckp mcm tu. Tunggulah aku kaya satu flight ak booked utk student aku je..!

    Kami ari Raban "Berita Iban Online", sinu sereta kasih meda Willy laban juluk ati ia deka raun nepan bilun tauka meda menua Pahang enda nyadi ketegal status ia "Belum ditentukan".

    Ngagai Cigu Farid Fazamy, terima kasih ke pemanah nuan deka melanja tauka seponsa Willy nepan bilun  lalu meda menua nuan. Ngarapka nuan mujur ngereja semua pengawa lalu Tuhan merekat nuan. Amin.

    Enggau tu mega, kami ngarapka Menteri ti megai tanggungpengawa ulih mutarka penusah ti dituntung nembiakka bernama Willy tauka semua rayat bala menua kitai enggau naka pengelengkas. #BeritaIban #SebanaRayat

    No comments

    Post Top Ad

    Deka nemu berita ti benung #TRENDING tauka #VIRAL ninting hari:

    Post Bottom Ads